Treball de Fi de Màster
El treball de final de titulació és una de les matèries incloses en els plans d’estudi de totes les titulacions de grau i màster. En el màster en Enginyeria Informàtica, el treball final de màster (TFM) té 12 ECTS, s'ha de fer en l'últim curs i ha de ser un treball que cada estudiant (o grup d'estudiants) realitza sota l'orientació d'un director o dos codirectors. Aquest treball permet a l'estudiant mostrar de forma integrada els continguts formatius rebuts i les competències adquirides associades al títol de màster (guia docent).
Normativa
Reglament del Treball de Fi del Màster (aprovat per Consell de Govern de 28/2/2024).
Requisits previs
- Per poder matricular el TFM cal tenir presentada la proposta de TFM.
- Per fer la presentació del TFM cal haver superat totes les assignatures obligatòries de la titulació.
En aquest enllaç trobareu els terminis i requisits per presentar el TFM.
Director i codirectors del treball
Cada treball tindrà un director o dos codirectors. El director o un dels codirectors haurà de ser un professor que estigui adscrit a algun departament amb docència a la titulació.
Es pot proposar un codirector extern a la UdL, en aquest cas un membre del professorat ha d'actuar com a codirector.
Proposta
La proposta del Treball de Final de Màster pot obeir a algun dels casos següents:
- Proposta de l'estudiant.
- Proposta dels departaments.
- Propostes realitzades en el marc de convenis de col•laboració educativa universitat–empresa.
- Projectes realitzats dins del marc de mobilitat que ofereix la UdL.
La proposta haurà de tenir el vist-i-plau del director (o codirector) i del coordinador de la titulació.
Matrícula
La matriculació dóna dret a l'estudiant a presentar-se a una convocatòria de lectura del TFM dins del curs acadèmic.
La matrícula podrà formalitzar-se en dos períodes durant el curs:
- A l'inici del primer semestre.
- A l'inici del segon semestre.
Podeu consultar les dates concretes de matriculació en aquest enllaç.
Avaluació del treball
El treball s'avaluarà seguint una metodologia d'avaluació continuada utilitzant com a eina de seguiment el portafoli d'avaluació continuada del TFM. La nota final serà fruit de les notes de quatre ítems:
- Informe inicial (10%) on es mostri l'assimilació dels objectius i context del TFM a realitzar. Serà avaluat pel director.
- Informe de seguiment (10%) on es recolli l'evolució del TFM i les decisions preses. Serà avaluat pel director.
- Document final del TFM (50%). Memòria final del TFM. Serà avaluat pel director.
- Presentació i defensa del treball davant del tribunal (30%). L'estudiant realitzarà una presentació i defensa pública del treball seguida d'un torn de preguntes per part del tribunal.
Tribunal
Estarà format per tres membres on almenys un dels membres haurà de pertànyer a un departament que imparteixi docència a l'EPS i, almenys dos seran professors universitaris o personal investigador. El director o un dels codirectors formarà part del tribunal.
El coordinador de la titulació farà la designació dels membres del tribunal. Aquesta designació es fa a proposta del director, que omplirà el document de proposta.
Dipòsit i defensa del treball
El dipòsit del TFM s'ha de fer amb un mínim de 5 dies hàbils d'antelació a la data de presentació i seguint les instruccions indicades en el Reglament del Treball de fi del màster.
La defensa del TFM podrà fer-se entre l'1 d'octubre i el 15 de Setembre del curs acadèmic on s'ha matriculat el treball.
El procediment per dipositar el TFM es pot consultar en aquest enllaç.
Temes de TFM per àmbits
- Disseny i desenvolupament d'aplicacions web i sistemes interactius seguint metodologies i tècniques de Disseny centrat en l'Usuari. Responsable Toni Granollers
- Optimització d'aplicacions paral·leles, planificació de Treballs en entorns paral·lels i distribuits, aplicacions en entorn del Liquid Galaxy. Responsable Francesc Giné
- Aplicacions per a dispositius mòbils i tècniques d'avaluació de la usabilitat en dispositius mòbils. Responsable Montserrat Sendín
- Resolution of "decision and optimization" problems (Constraint Satisfaction and Satisfiability problems). Responsable Carlos Ansotegui
- Visualització de dades i Aplicacions en Llenguatges funcionals (p.e. Clojure, Scala) sobre la JVM. Responsable Juan Manuel Gimeno
- Desenvolupament d'una aplicació en Hadoop per al càlcul d'una llibreria bàsica de consistència que permeti l'alineament a gran escala de milers de seqüències genòmiques. El projecte es pot realitzar en grup. Responsable Fernando Cores
- Migració i Optimització en Spark d'una aplicació bioinformàtica (BLAST) per a la recerca d'alineaments en seqüències genòmiques.Responsable Fernando Cores
- Adaptació de l'eina BLAST (Cerca de alineaments en seqüències genòmiques) per a la seva execució en un clúster Big-data utilitzant Spark / Cassandra. Responsable Fernando Cores
Temes de TFM a proposta dels departaments de la UdL i/o empreses del sector
- Propostes del Liquid Galaxy Lab (EPS - empresa Ponent2002). Responsable Andreu Ibànez (coordinador Liquid Galaxy LAB). Més informació a Google Developers Group Lleida (GDG Lleida)
- Propostes del IRTA (Institut de Recerca de la Generalitat de Catalunya). Responsable Joaquim Bellvert. Les propostes giren entorn al temes següents:
- Millora en el desenvolupament d’una plataforma web d’automatització del reg
- Desenvolupament d'una aplicació móvil d’estimació de la radiació interceptada pels arbres, útil per recomanacions de reg
- Automatització del processament d’imatges adquirides des de diferents plataformes (satèlits, drons i avionetes): BigData des de l’adquisició a la implementació
- Desenvolupament WebGIS per donar recomanacions de reg a agricultors en base a teledetecció
- Aspectes específics del processat d’imatges: desenvolupament codi python de generació de mosaics, Object Base Segmentation, etc.
- Desarrollo de un sistema de protección frente a incendios forestales en zonas de interfaz. Responsable Francesc Giné i Domingo Molina. (+info) (Proposta COBERTA)
- Configuració i programació d’un sistema d’adquisició de dades per a un radar làser (LiDAR). Responables Eduard Gregorio López i Joan R. Rosell Polo. (+info) (Proposta COBERTA)
Pràctiques en Empresa
Amb els nous graus les PTE passen a ser una assignatura obligatòria. En el Màster apostem per la integració dels nostres alumnes en importants empreses del sector TIC. El procediment a seguir per a la matriculació i les empreses col·laboradores el trobareu en el següent enllaç. (+Info)
Treball Integrat en Grup d'Investigació
El procediment per cursar l'assignatura de Treball Integrat en Grup d'Investigació és el següent:
1) Entrevistar-se amb un professor vinculat a un grup de recerca de la UdL i obtenir el document de proposta de treball integrat en grup de recerca.
Document de proposta de Treball Integrat en Grup d'Investigació
2) Matricular-se a Secretaria amb el document de proposta.
3) Al final del treball, el professor responsable del Treball omple l'acta d'avaluació de l'assignatura i la fa arribar al coordinador del màster. L'acta d'avaluació està disponible a Secretaria del centre o es pot demanar al coordinador del màster.
Grups de Recerca de la EPS
Els grups de recerca en l'àmbit TIC de l'Escola Politècnica Superior formen part del centre de Recerca INSPIRES i són els següents:
- Grup de recerca en Intel.ligència Artificial
- Grup de recerca en Criptografia i Grafs
- Grup de recerca en Computació Distribuïda
- Grup de recerca en Sistemes Dinàmics
- Grup de recerca en Interacció Persona-Ordinador i Integració de Dades
- Grup de recerca en Robòtica